Direktlänk till inlägg 23 augusti 2009

En Toscansk trippel

Av Joakim Jarnryd - 23 augusti 2009 23:23

Då var det äntligen bestämt! Årets vinresa går till Toscana. Planeringen är i full gång. Flyg och hyrbil är bokade. Arbete pågår med att dra upp routen, boka vingårdsbesök och hotell, så det praktiska faller successivt på plats. Något saknas ändå tänkte jag – träna smaklökarna! Därför blev det en italienskinspirerad middag i helgen med Toscanska tillval - Marchese Antinori Riserva (2005), Brunello di Montalcino Val di Suga (2003) och Morone ( 2005).


Vinerna dekanterades och efter att ha provsmakat, så blev det den inte fullt så taninrika Antinorin som valdes till de inledande charkuterivarorna. Vinet hade en härlig mörk röd färg och doftade körsbär, men också en aning svarta vinbär, vilket troligen kommer sig av att vinet består av ca 10 procent Cabernet Sauvignon. Smaken var öppen och fräsch. Mycket frukt med fa körsbär och en aning svarta vinbär. En lång härlig eftersmak med ton av choklad. Priset 179 kronor.


Montalcino är kanske den mest kända vinbyn i Toscana. Här görs mycket bra vin, men de har som regel också en något högre prislapp än jämförbara viner från andra områden i Toscana. Val di Suga hör till de billigare Montalcino vinerna på systemet. Vinet avnjöts till biff marinerad i klassisk Toscansk örtblandning bestående av rosmarin, timjan och salvia. Vinet var i färgen något ljusare än de två andra, men ändå mörkt rött. Doften var frisk (tallskog) och bjöd på örter och körsbär. Smaken var balanserad med inslag av örter, körsbär och nötter. Lång härlig pepprig avslutning! Priset 249kronor.

Morone 2005 var det vin som vid första provsmakningen visade sig vara mest taninrik, varför den sparades till ostarna efter maten. Vinet, som kommer från bergsbyn Montepulciano i östra delen av södra Toscana, består av 100 procent Sangiovese. Efter nästan två timmars luftning hade vinet öppnat upp sig en hel del. Taninerna markerade fortfarande sitt revir, men dofter som man inte kände tidigare började bli markanta. Frukt i form av körsbär och russin, men det doftade också lite höst med jord och förmultnade blad.  Smaken var frisk och taninrik. Körsbär, men också lite viol i eftersmaken. Priset 169 kronor och det vin jag tyckte bäst om utav de tre som provades.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker oc...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Ovido - Quiz & Flashcards