Direktlänk till inlägg 19 juni 2011

Varför ska man dricka rosé?

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker och dofter i förhållande till annat vin. För mig är det därför en gåta varför vi ändå envisas med att köpa den här blaskan så fort termometern stiger över 15 grader.
  

Rosévin framställs vanligen genom att druvorna mosas och får jäsa med skal, varpå värmen och alkoholen löser ut färgen. När vinet har fått lagom mycket färg lyfts skalen (och därmed smaken) bort ur jästanken och vinet får då fortsätta att jäsa klart utan skalkontakt. En annan och betydligt enklare metod är att pytsa i en skvätt rödvin. Det sistnämnda kan man faktiskt åstadkomma själv. Vad sägs om att blanda Castillo de Gredos med California White. Kyl den väl och du får garanterat en smakupplevelse som är klart jämförbar med dina tidigare upplevelser av rosévin.

Under sommaren dricker jag gärna fruktiga eller bäriga rödviner och torra citrusmarinerade vitviner. Jag ska hjälpa dig att lämna roséträsket och ger här några förslag på prisvärda och angenäma viner:

  • Fetzer Merlot (nr 16669) 89 kronor: Fruktig, utvecklad smak med inslag av fat, mörka bär, korinter, muskot och vanilj.
  • Zardoz Cabernet Sauvignon Carmènere (nr 6552) 159 kronor: Mycket fruktigt, smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, örter och choklad.
  • Paul Cluver Sauvignon Blanc (nr 2038) 95 kronor: Torrt, mycket friskt, aromatiskt vin med inslag av sparris, svartvinbärsblad, passionsfrukt och citrus.
  • Trimbach Riesling (nr 2639) 116 kronor: Torrt, druvigt, mycket friskt vin med inslag av mineral, päron, honung och grapefrukt. Bästa årgången på länge!

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Av Joakim Jarnryd - 22 januari 2011 11:58


Valutor i fritt fall. Dollarn kostar 6,60 och Euron är under nio kronor, men vinpriserna hos leverantörerna och Systembolaget består. Här kommer några exempel. Ravenswood Vinter's Blend kostar 99 kronor på bolaget. Går att köpa för runt 10 dollar för...

Ovido - Quiz & Flashcards