Direktlänk till inlägg 19 juni 2011
Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker och dofter i förhållande till annat vin. För mig är det därför en gåta varför vi ändå envisas med att köpa den här blaskan så fort termometern stiger över 15 grader.
Rosévin framställs vanligen genom att druvorna mosas och får jäsa med skal, varpå värmen och alkoholen löser ut färgen. När vinet har fått lagom mycket färg lyfts skalen (och därmed smaken) bort ur jästanken och vinet får då fortsätta att jäsa klart utan skalkontakt. En annan och betydligt enklare metod är att pytsa i en skvätt rödvin. Det sistnämnda kan man faktiskt åstadkomma själv. Vad sägs om att blanda Castillo de Gredos med California White. Kyl den väl och du får garanterat en smakupplevelse som är klart jämförbar med dina tidigare upplevelser av rosévin.
Under sommaren dricker jag gärna fruktiga eller bäriga rödviner och torra citrusmarinerade vitviner. Jag ska hjälpa dig att lämna roséträsket och ger här några förslag på prisvärda och angenäma viner:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|