Direktlänk till inlägg 10 augusti 2009

Kirwan & Fontanafredda

Av Joakim Jarnryd - 10 augusti 2009 19:06

Det är 983 km mellan vinfälten där Chateau Kirwan och Fontanafredda Barolo odlas (från Margeaux i Bourdeaux till Serralunga d'Alba i Piemonte). Trots de drygt 10 timmar man måste lägga ner om man vill resa mellan dessa vingårdar, så finns här ändå vissa släktdrag. Båda passar till liknande mat, men det finns också något annat! Trots olika druvor så erbjuder dessa båda relativt hårt ekade viner, efter några års lagring, en liknande friskhet och fruktighet.

I helgen korkade jag upp en Chateau Kirwan 1999 och en Fontanafredda Barolo 1997. Tanninerna hade laggt sig hos båda vinerna, fa hos Kirwanen. Barolon skulle kanske vinna på ytterligare ett par års lagring, men troligen inte Kirwanen. Båda vinerna hade en bra balans, härlig mineralkänsla och en markant avslutning. Kirwnen doftade lätt av körsbär, medan Barolon drog mer åt svartavinbär. Sammanfattningsvis handlar det om två trevliga viner som självklart har en hel del egen karaktäristika, men som också har en hel del gemensamt.

 
 
Ingen bild

Greve Alex

13 augusti 2009 20:39

Provade 97:an två år sedan FANTASTISKT bra. Har sparat en för framtida bruk men det får inte dröja allt för länge. Ser ut som La Morra på bilden?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker oc...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Ovido - Quiz & Flashcards