Direktlänk till inlägg 3 augusti 2009

Ung riesling

Av Joakim Jarnryd - 3 augusti 2009 16:49

Läste i den nya tidningen Diné & Dryck att chefredaktören tyckte att man redan nu skulle "offra" en 2007 Georg Breuer Berg Schlossberg. Den är visserligen fräsch och frisk, men drick försiktigt då syrahalten inte gör sig bortglömd. Skulle föreslå ett något billigare vin om man är ute efter en ungdomlig Riesling. Varför inte Georg Breuers Riesling Sauvage för dryga hundringen. Schlossbergen kommer fortfarande att kännas fräsch och frisk om ett par år och då börjar också andra dofter och smaker att framträda som ytterligare förhöjer smakupplevelsen. Det tycker jag en flaska för 483 kronor är värd.

Riesling är en spännande druva och vinerna kan som regel lagras länge. Smakupplevelsen förändras kontinuerligt, så köp gärna på dig ett antal flaskor när du ska lagra och följ hur vinet utvecklas. Nyligen drack jag vinet Oppenheimer Kreuz Riesling und Silvaner Auslese (Mosel) från 1976. Det kändes fortfarande friskt även om syran var i avtagande. Det doftade petrolium som äldre Riesling gör, men också med inslag av blomsteräng och honung. Vinet smakade citrus och honung med en avvaktande och behaglig eftersmak. Inte dåligt för en 33 åring!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker oc...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Ovido - Quiz & Flashcards