Direktlänk till inlägg 20 februari 2010

Välkommen till Montepulciano – Vinresa 2009 del 4

Av Joakim Jarnryd - 20 februari 2010 18:06

Välkommen till Montepulciano! En lite bergsby i sydöstra Toscana. Här odlar man Italiens bästa vin. I alla fall om man frågar invånarna själva. Vänta nu… Det där låter ju mer som Bo Hagström i Solens Mat. Vi börjar om!


Tidig morgon i ett gryende Siena. Solen börjar så smått kika fram över kullarna i det Toskanska landskapet. Dagens mål är Montepulciano, knappt 10 mil öster om Siena. Vi fick ett varmt mottagande vid vårt första besök. På kooperativet Vecchia Cantina möte man upp med representant från försäljningsavdelningen, en oenolog och en guide. Kanske hade man lite för stora förväntningar på vad två vinintresserade svenskar skulle kunna köpa med sig. De var otroligt vänliga och tillmötesgående, varför jag istället tror att det handlar om den italienska gästvänligheten. Vi lämnade produktionsanläggningen och begav oss gemensamt till Palazzo Ricci från 1535 för att prova viner från Cantina del Redi, en av de gårdar som ingår i kooperativet. Först fick vi se de uråldriga grottorna i berget under kardinal Riccis palats, som användes för att lagra vin och som tidigare under etruskernas epok använts som boplats.

  

Provningen inleddes med en Rosso di Montepulciano. Återigen en Rosso som kändes mycket kraftfull och viril. Mycket frukt med betoning på mörka bär. Trevlig och lätt aromatisk avslutning. Därefter provade vi två vino nobile di Montepulciano (D.O.C.G.). Den ena lite enklare från 2006 och en riserva från 2005. Den sista, Briareo, stod helt klart ut. Rubin röd i färgen med doft av rosor och körsbär. Smaken var oerhört koncentrerad med mycket frukt. Taninerna flödade på ett elegant sätt och avslutning var trevlig med en livlig syrahaltig knorr. Det här kan bli ett stort vin om 5-6 år. Avslutningsvis provade vi vinet Orbaio. Helt plötsligt kände jag mig förflyttad 100-tals mil väster ut till Kalifornien och Napa-Valley. Vinet låg i smak mycket närmare en Mondavi Reserve Cabernet Sauvignon än de Toskanska viner jag hittills prövat. Orbaion innehåller naturligtvis en stor del Cabernet Sauvignon och är lagrad i 12 månader på franska ekfat. Det är ett krävande vin som passar bäst till kraftiga kötträtter och lagrade ostar. Mycket tanniner, men även en hel del frukt och kryddor som lovar gott inför framtiden.

  

Vi tackade representanterna a från Vecchia Cantina för en mycket trevlig upplevelse och begav oss in eller rättare sagt upp i Montepulciano. Promenaden gick sakta uppför hela tiden, men det var mödan värt att ta sig upp till stadens kärna. På toppen finns ett fantastiskt torg omgivet av stadshus, kyrkor och vinproducenten Poliziano. Om man vill spela in en film som utspelar sig på medeltiden så ska man vara här. Det är inte heller helt fel att bara slå sig ner på ett av kaféerna och njuta av en espresso, en grappa och bara vara.

  

Dagen avslutades hos producenten Valdipiatta. Där fick vi prova det vin som enligt min mening var resans höjdpunkt, Vigna d’Alfiero 2000. Får visst medhåll av Parker som betygsatt vinet med 92 poäng. 100 procent Sangiovese som lagrats på fransk ek i 18 månader. Vinet har en intensiv rubinröd färg och både i doft och smak kan man känna mycket frukt i form av körsbär, plommon och hallon. Här finns också toner av choklad, vanilj och viol. Ett komplett vin som kan drickas nu, varför inte till en renfilé med smörstekta kantareller!


För att återkoppla till inledningen så får du gärna höra av dig Bo om du behöver ha en ersättare eller ”side kick” till nästa säsong av Solens Mat. Jag äter mer än gärna Pecorino, Bitto, Fontina, Parmaskinka, Salsiccia, Bresaola och Salaggio. Italienskan är i det närmaste flytande: -buono, molto buono, fantastico, Bellissimo och disgustoso. Däremot så avstår jag gärna den Sardiska osten Casu marzu, ost med maskar.

 
 
Ingen bild

Janne

15 mars 2010 18:42

Är det någon som vill spela in en film som utspelar sig i medeltiden. Känns lite 80-tal med sådana idéer idag.
//Janne Melin

 
Ingen bild

Vinoveritas

20 mars 2010 10:20

Inte för att jag är någon riktig cineast, men nog har medeltida teman dykt upp i filmensvärld från 50-talet och framåt. Vi har ju på senare år haft både ARN och Kingdom of Heaven. Min favorit, som kom på 80-talet, är Rosens namn (1986). Om du besöker Montepulciano idag så kan du ändå få en känsla för hur det såg ut på medeltiden. Glöm då inte bort att smaka på det förträfliga "vino nibile di Montepulciano".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker oc...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Ovido - Quiz & Flashcards