Direktlänk till inlägg 24 juli 2009

Napa & Sonoma

Av Joakim Jarnryd - 24 juli 2009 22:23

Läste i senaste numret av Decanter att Oz Clarke inte var så förtjust i Californiska viner. För söta och för alkoholstinna! Jag håller med Oz att detta är ett problem, men att dra alla över en kam tycker jag är fel. I Napa och Sonoma klarar man faktiskt alldeles utmärkt av att skapa välbalanserade viner trots de något högre alkoholhalterna (vi pratar faktiskt bara om en till en och en och halvprocent enheter högre än i Bordeaux). I denna bloggande stund dricker jag en Beringer Stone Valley 2005, 14 procent, väl ekad och pepprig (troligen gudomlig med ytterligare 5 år i källaren).

Om du är på väg till "Wine Country" så ska du absolut inte missa ett besök på Ravenswood. Här får du en promenad i vinfälten (passa dig dock för skallerormarna) och produktionsanläggningen. Under nästan 2 timmar får man veta det mesta om deras historia och framställningsmetoder. Man får till och med lära sig hur man via bladen, i ett tidigt skede kan skilja på merlot och zinfandel. Det bästa sparas till sist - provning via vintjyven direkt ur ekfaten av senaste årgången - 6 av de 18 zinfandel som produceras provsmakas. Rekommenderar Ravenswood Sonoma County 2005 som finns via beställningssortimentet.

Passar också på att tipsa om Ridge Lytton Spring som släpptes via beställningssortimentet den 1 juli. Parker satte 90! Om man väntar ca 3-5 år tror jag att man kommer att ha ett alldeles ypperligt vin till lamfilén.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Joakim Jarnryd - 11 juli 2012 12:11

1976 hände något som revolutionerade vinvärlden. Den franska vineliten hyllade en amerikansk Cabernet och Chardonnay som bättre än de stora franska vinhusens motsvarigheter. Fransmännen var ganska säkra på att de viner de lyfte fram i blindtestet var...

Av Joakim Jarnryd - 18 februari 2012 13:48


När jag säger Tomas Ledin, Kiss och Motörhead visst tänker ni på vin då? Tänkte väl inte det. För att citera Monty Pyton. This wine is not for drinking! It’s for throwing up. Kanske inte  riktigt så illa, men…   I december lanserade ...

Av Joakim Jarnryd - 19 juni 2011 11:32

Inte för smakens skull i alla fall! Tänk efter… Hur dricker du rosé? Svaret är troligen kylskåpskall eller ännu kallare och därmed mer eller mindre smaklöst. En annan brist är att rosé redan från början har ett ganska begränsat antal smaker oc...

Av Joakim Jarnryd - 2 april 2011 14:56

Vi hade lagt Barcelona bakom oss med ca 10 mil och reste söder ut längs Costa Dorada. I Tarragona vek vi av från motorvägen in i landet och började närma oss en av Spaniens äldsta (romarna) men ändå mest nyskapande vinområden - Priorat. Vägarna blev ...

Av Joakim Jarnryd - 5 mars 2011 18:03

Det är faktiskt varken dyrt eller svårt att ordna en egen vinresa. Det kanske billigaste alternativet är att ta sig till Frankfurt för en tusenlapp (med Ryan Air ännu billigare), hyra bil (1100 för 4 dgr) och ta in på ”zimmer frei” längs ...

Ovido - Quiz & Flashcards